پیام قائم مقام مرکز تحقیقات پرفشاری خون بمناسبت روز جهانی فشارخون
قائم مقام مرکز تحقیقات پرفشاری خون در پیامی فرا رسيدن 27 اردیبهشت ماه مصادف با روز جهانی فشارخون را تبریک گفتند و پیامی آموزشی در این خصوص ارائه دادند.
متن پیام دکتر سعیده بحرانی بدین شرح است:
با اندازه گیری دقیق فشار خون و کنترل مطلوب آن، زندگی با کیفیت و عمر طولانی تری داشته باشیم.
27 اردیبهشت ماه 1402، روز جهانی فشارخون
فشار خون یکی از ریسک فاکتورهای بیماری های قلبی در جهان می باشد. فشار خون بالا در بیشتر موارد بدون علامت است و بسیاری از افراد از بیماری خود اگاه نیستند، پس اندازه گیری منظم فشار خون بسیار اهمیت دارد. در ایران به طور متوسط از هر پنج نفر یک نفر به فشار خون بالا مبتلاست. فشار خون بالا می تواند باعث سکته قلبی، نارسایی قلبی، مشکلات کلیوی ، نابینایی و آسیب به مغز گردد.
از جمله عوامل مستعد کننده افراد به پرفشاری خون، سن بالای ٦٠ سال ، چاقی و اضافه وزن، سیگار کشیدن، مصرف الکل، رژیم غذایی حاوی نمک یا چربی اشباع شده زیاد و روغن جامد و رژیم غذایی حاوی میوه و سبزی کمتر، کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی کافی، استرس و نداشتن آرامش روانی، عوامل ژنتیکی، سابقه خانوادگی فشار خون بالا و مصرف برخی قرص های ضد حاملگی هستند.
اندازه گیری منظم و سالیانه فشار خون از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اندازه گیری درست فشار خون، باید حداقل نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون، از مصرف سیگار، قهوه و چای اجتناب شود. فرد باید در حالت نشسته و بازو در سطح قلب قرار گرفته باشد. این اندازه گیری باید دو نوبت دیگر با فاصله تکرار شود و میانگین فشار خون دوم و سوم محاسبه شود. در صورت فشار خون سیستولی بالاتر از 140 میلی متر جیوه یا فشار خون دیاستولی بالاتر از 90 میلی متر جیوه حتما باید به پزشک مراجعه شود.
برای پیشگیری از ابتلا به پرفشاری خون و یا کمک به کنترل فشار خون بالا، داشتن فعالیت ورزشی متوسط به مدت حدود 15 دقیقه در روز، رژیم غذایی حاوی سبزی و میوه فراوان و چربی اشباع پایین، قطع سیگار و کاهش استرس های روحی و روانی بسیار باارزش است.
دکتر سعیده بحرانی
هیات علمی گروه قلب
قائم مقام مرکز تحقیقات پرفشاری خون